Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Εργατική Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στην Αθήνα στις 9 και 10 Ιουνίου

Εργατική Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στην Αθήνα στις 9 και 10 Ιουνίου
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ανακοίνωση του Π.Γ. του ΕΕΚ

Κάτω η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση της λιτότητας της ανεργίας, του ρατσισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού! 
Κάτω οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις κυβερνήσεις της Μέρκελ, του Λέττα, του Σαμαρά και του Ραχόϊ!
Όλη η εξουσία στους εργάτες! Παλεύουμε για κυβερνήσεις των εργατών και τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!



Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο του φαύλου κύκλου της ύφεσης και της υπερχρέωσης της παγκόσμιας κρίσης που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια, και έχει πλημμυρίσει την ήπειρο με περισσότερα από 50 εκατ. ανέργους και υποαπασχολούμενους.

Τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, καμία διέξοδος δεν έχει προκύψει από τις πολιτικές και τις κινήσεις της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης. Κάθε “απάντηση” των καπιταλιστικών κυβερνήσεων της Ε.Ε. στην κρίση, φέρνει μεγαλύτερη καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, καταστολή, πολιτική κρίση και γεννά κινήματα αντίδρασης στα άγρια προγράμματα λιτότητας που καταστρέφουν τα υπολείμματα του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους. Οι αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε. διατυπωμένες από τις κυρίαρχες ομάδες της - πολυδιασπασμένης πλέον - Ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης και κυρίως την γερμανική καγκελαρία, έχουν γεννήσει ένα νέο οικονομικοπολιτικό θεσμό, την περιβόητη “τρόικα”. Αυτή έχει αναλάβει για λογαριασμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου την διακυβέρνηση στην πλειονότητα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας επιβάλλοντας καταστροφικά “μνημόνια” με πρώτο θύμα τους εργαζόμενους και τους μικροαστούς στην Ελλάδα. Με το καταστροφικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Κύπρο, το αδιέξοδο της κρίσης ύφεσης και χρέους, έχει προκαλέσει ένα νέο ρήγμα στις δομές και τους ακρογωνιαίους λίθους μέσω των οποίων επιχειρείται η καπιταλιστική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πολλαπλασιάζοντας την ένταση των διαλυτικών και φυγόκεντρων δυνάμεων στην Ευρωζώνη.

Η αδυναμία, πολιτική και οικονομική, των καπιταλιστικών κυβερνήσεων έχει υποχρεώσει τις Κεντρικές Τράπεζες μαζί και την Ευρωπαϊκή σε μία χωρίς προηγούμενο πολιτική “νομισματικού πληθωρισμού” χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, έχει αρχίσει να επαναφέρει στο προσκήνιο την άμεση απειλή ενός νέου “κράχ” στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, που προς το παρόν κρύβεται πίσω από μια προσωρινή χρηματιστηριακή ευφορία. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, το στρατηγικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής αστικής τάξης να “ανακτήσει” οικονομικά και πολιτικά την περιοχή με “εργαλείο” το νέο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υπονομευθεί ανεπίστρεπτα.

Η παγκόσμια συστημική κρίση του καπιταλισμού σε ιστορική παρακμή έχει υπονομεύσει και τους αρχικούς στόχους της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Είναι πλέον σαφές ότι έχει ανοίξει μια μεταβατική περίοδος μεγάλων κοινωνικών ανατροπών με την ανάδειξη προεπαναστατικών και επαναστατικών καταστάσεων όπου το θέμα της εξουσίας έχει τεθεί αντικειμενικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η κρίση αυτή έχει τεκμηριώσει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το εργαλείο του ευρωπαϊκού Ιμπεριαλισμού και του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορεί να “μεταρυθμιστεί” ή να μετραπεί σε μια “κοινωνική Ευρώπη” προς όφελος των εργατών και των λαών της. Πρέπει να καταστραφεί πριν μας θάψει στα ερείπιά της.

Το να ξεφύγουμε όμως από την φυλακή της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στον ζουρλομανδία του χρεοκοπημένου εθνικού καπιταλιστικού κράτους, αλλά να παλέψουμε για την εναλλακτική διεθνιστική προοπτική : την κοινή πάλη με όλους τους ευρωπαίους εργαζόμενους και καταπιεσμένους για την σοσιαλιστική ενοποίηση της γηραιάς ηπείρου, τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρωσίας. Τα εκατομμύρια των ευρωπαίων εργατών και καταπιεσμένων δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο αυτή την κοινωνική καταστροφή που κουβαλάει μαζί της η επιβίωση της κυριαρχίας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην Ευρώπη.

Η πρωτοφανής λιτότητα, η εκμετάλλευση, η διάλυση των υπολειμμάτων του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους, της υγείας και της παιδείας, καταστρέφουν κάθε ελπίδα της νεολαίας στην Ευρώπη για ενα καλύτερο αύριο και την καταδικάζουν στην ανεργία. Η κρατική καταστολή εντείνεται, η ρατσιστική βία ενάντια στους μετανάστες και τις μειονότητες έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι φασιστικές συμμορίες πολλαπλασιάζονται: τα αποσπάσματα της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα που δρουν υπό κρατική προστασία και στηρίζονται στην χρηματοδότηση μερίδας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, είναι μια προειδοποίηση για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς εκμεταλλεύονται την κοινωνική απόγνωση που παράγεται από την κοινωνική αποσύνθεση.

Όλα τα πολιτικά γεγονότα και εξελίξεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο, επιβεβαιώνουν αφ' ενός την βαθύτατη κρίση που έχει εξελιχθεί σε κρίση πολιτικής εξουσίας και αφ' ετέρου καταγράφουν την πρωτοφανή πόλωση μέσα στις μάζες με την ανάδειξη μιας αριστερής στροφής (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) στην κατεύθυνση των κινητοποιήσεων των μαζών.

Η αυτοοργάνωση των μαζών και η κινητοποίησή τους με ένα πρόγραμμα μεταβατικών αιτημάτων και την προοπτική της εξουσίας για την απαλλοτρίωση του κεφαλαίου από την εργατική τάξη, για την αναδιοργάνωση της οικονομίας στην βάση των κοινωνικών αναγκών, μπορεί και πρέπει να δώσει διέξοδο απέναντι στην καπιταλιστική κρίση και την καταστροφή. Ένα Ενιαίο Μέτωπο δράσης των εκμεταλλευόμενων μαζών, των καταπιεσμένων και των οργανώσεών τους, είναι απολύτως αναγκαίο. Ο ενεργός ρόλος μιας μάχιμης πολιτικής οργάνωσης της επαναστατικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης σε αυτή τη διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας και η οικοδόμησή της δεν μπορεί πλέον να καθυστερήσει.

Στην προοπτική αυτή η Συντονιστική Επιτροπή για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους εργάτες, τις λαϊκές οργανώσεις και τις συλλογικότητες που μάχονται στους κοινωνικούς αγώνες, όπως και τις δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς, να συμμετάσχουν στην Διεθνή Συνδιάσκεψη που διοργανώνει στην Αθήνα στις 9 και 10 Ιουνίου το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα. Κεντρικό θέμα της Συνδιάσκεψης είναι η κρίση στην Ευρώπη και η συζήτηση για την ανάληψη ενός Αμεσου Προγράμματος Δράσης απέναντι στην κοινωνική καταστροφή. Ενός προγράμματος έξω και πέρα από τους περιορισμούς των γραφειοκρατικών μηχανισμών που μπλοκάρουν την κινητοποίηση των μαχόμενων εργατικών και καταπιεσμένων μαζών.
 

Οι βασικοί άξονες αυτής της δράσης προτείνουμε να είναι :
1.Ακύρωση του συνόλου του δημόσιου χρέους απέναντι στους διεθνείς τοκογλύφους και απαλλοτρίωση των τραπεζών υπό εργατικό έλεγχο. 
2.Η ακύρωση όλων των προγράμματων «λιτότητας» και κοινωνικού κανιβαλισμού, που επιβάλλονται από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις. Αποκατάσταση στους μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. 
3.Πάλη ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία: κατανομή των ωρών εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Δημόσια έργα υποδομής για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κατάληψη όλων των εργοστασίων που κλείνουν ή απολύουν μαζικά τους εργαζόμενους. Απαλλοτρίωση της μεγάλης βιομηχανίας και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, χωρίς αποζημίωση, κάτω από εργατικό έλεγχο και εργατική διαχείριση.

4.Πάλη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις ενάντια στις μειονότητες! Αυτο-οργάνωση κοινωνικών δικτύων αλληλεγγύης!

5.Εργατικές ομάδες αυτοάμυνας ενάντια στις φασιστικές συμμορίες και την κρατική καταστολή. Διάλυση του αστικού κρατικού μηχανισμού καταστολής, του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών βάσεων και συμμαχίες.

Κάτω όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις! Κυβερνήσεις για τους εργαζόμενους και εργατική εξουσία!


Κάτω η Ευρωπαϊκή Ένωση των ιμπεριαλιστών! 
Για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!

Αθήνα 16/5/2013

Πάρτε μέρος στη διεθνή Πορεία το Σάββατο 8 Ιουνίου στην Αθήνα